Физичарите учествуваа на 6-тата Олимпијада по експериментална физика во Бугарија

Неколку наши ученици учествуваа на шестата по ред Олимпијада по експериментална физика која се одржа во саботата во Софија, Бугарија. Нашите ученици се натпреваруваа во L и M категорија каде ги освоија првите три места.

Во категорија L за III и IV година ученикот Митко Ников од III-1 го освои првото место, а во истата категорија Иван Решков од III-4 го освои третото место. Во категорија M за I и II година ученичката Тамара Томова од I-7 се пласираше на второ место, а Димитар Трајков од I-4, Билјана Витанова од II-2 и Симона Златанова од II-3 го добија третото место.

На олимпијадата учениците работеа на експериментална задача за електрични и магнетни појави. Многу мал број од учесниците имаат стигнато до крајот на експериментот, а најточниот резултат го има нашиот ученик Митко Ников.

Учениците кои учествуваа се членови на секцијата по физика при Клубот на млади научници „Никола Тесла“ во нашето училиште и работеа под менторство на професорот Ванчо Белчовски, во соработка и со професорите Ленче Ефтимова и Бобан Цветковиќ.

Олимпијадата се одржа на 8 декември – Денот на просветителите Св. Кирил и Методиј на истоимениот универзитет во Софија. Таа е организирана од Софискиот огранок на Друштвото на физичари во Бугарија, Физичкиот факултет на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Софија како и Струмичкиот огранок на Друштвото на физичари на Македонија.