#КакоДа : Учам

Многу ученици, осoбeно во второто полугодие, велат дека заборавиле или немаат соодветни методи за учење. Затоа одлучивме да ви дадеме сигурни совети за повисоки оценки:

1.ОРГАНИЗИРАЈТЕ СИ ГО ВРЕМЕТО

Можеби најважно од сe’ е соодветно да си го планирате времето. Учењето треба да биде правилно распоредено со останатите ваши обврски. Ако ова го направите правилно, ќе имате време во денот и за останатие обврски.

kako da 1

 

2.НАЈДЕТЕ ДОБРО МЕСТО ЗА УЧЕЊЕ

Доколку имате пречка на секои 10 минути нема да можете да учите ефективно. Ако во вашиот дом немате такво место, Градската библиотека е полна со такви места.vikk

3. УЧЕТЕ ВО ПЕРИОДИ ОД 20-50 МИНУТИ

Научно е докажано дека секција учење подолга од 50 минути не е ефективна и со тоа би требало да земаме пауза од 10 минути помеѓу секоја секција.

CLOCK

 

4.ИМАЈТЕ УЖИНА

За да не треба да станувате и да барате храна која вам ви е потребна после долго време учење, земете со себе здрава ужинка.
UZINA

 

5.БЛОКИРАЈТЕ ГИ FACEBOOK,YOUTUBE,TWITTER

Ако не можете да резистирате користање на социјални мрежи и постојано ви пречат при учење, слегнете апликација која ги блокира сите нотификации на компјутерот или телефонот, што долготрајно ќе ви помогне.

BLOKIRAJTE