Традиционален тримерски ручек

 

На првиот ден од пролетта, во опуштена и весела атмосфера се славеше празникот Тримери.trimeriНаставниот кадар од нашето училиште како долгогодишна традиција денес со посно јадење го прослави празникот Тримери.

Богата беше трпезата во наставничката канцеларија каде што професорите

Тримерите по своето првобитно значење и форма се еден мошне стар христијански обичај, којшто води потекло од многу одамна т.е. од почетокот на христијанската вера. Самото име потекнува од грчките зборови tris meres во превод – три дена и е со значење тридневен пост.