Три нови збратимувања на Економијадата во Белград

На покана од годинешниот домаќин наш тим учествуваше на Економијадата во Белград како набљудувачи, а идната година ќе учествуваме со свои натпреварувачи. DSCF4017

Домаќин на наредното издание на овој натпревар ќе биде економското училиште во Љубљана. Ученици од сите земји од бивша Југославија ќе бидат дел од мешани групи што ќе помогне во надминување на разликите во говорното подрачје.

„Со секое учество, сите присутни се победници“, рече Дејан Недиќ – директор на Втора економска школа од Белград.

Целта на „Паметна економија“ е согледување на знаењата на децата од целиот регион на бивша Југославија во областа на економијата. Покрај тоа, се запознавме со програмите и подрачјата (смеровите) на другите економски училишта. Заклучокот беше дека со дружење и учење се надминуваат стереотипите кои не раздвојуваат.

Професорките Гордана Василева и Јованка Михаиловиќ ја искористија Економијадата за три нови збратимувања и тоа со економските училишта од Чачак, Сараево и Загреб.

КЛИК ЗА ФОТОГАЛЕРИЈА

Оваа година учество зедоа 12 училишта: две од Белград, по едно од Чачак, Загреб, Подгорица, Љубљана, Бања Лука, Сараево и како набљудувачи училишта од Бјеловар, Аранѓеловац и нашето училиште како единствен претставник од Р. Македонија.